• Bani
 • probleme
 • puterea
 • veverita
 • semne de primavara
 • acord
 • a fost distrusa o tara
 • viata ca o scena
 • Romania pe "roti dintate"
 • blocaje
 • ochi
 • dragoste
 • asigurat_neasigurat
 • cand iubesti
 • curaj
 • zidurile_barierele
 • te poti simti singur ...

CAT DE FRUMOASA ...

CAT DE FRUMOASA AR PUTEA FI TARA NOASTRA?

Zilele trecute am primit prin internet un indemn la prostie, la a fi prosti. Ideea era ca prostul, cu idei putine dar fixe, actioneaza si are succes acolo unde desteptul se indoieste si ezita. Mi-am spus ca e argumentul suprem al desteptaciunii noastre. Dar cand conducatorii ezita, turma e nimicita. Se spune ca orice decizie e mai buna decat lipsa uneia. Conducatorii sunt obligati sa fie model pentru cei condusi. Cum sunt conducatorii, asa sunt si cei condusi. Culpabilizati in 1989, elitele societatii romanesti au cedat fara lupta locul ocupat rapid de impostorii abjecti, creaturi josnice, parveniti care nu credeau sa apuce vreodata sa-si implineasca dorintele libidinoase de putere, taraturi hamesite de a ocupa pozitii mult peste capacitatile lor subdezvoltate si dizabilitate. Intentie sau intamplare, masele merg totusi in directia pe care o indica acesti conducatori impostori. Insa, desi, dupa cum am constatat, indivizii de la conducere s-au tot schimbat, directia a ramas aceiasi. Asta pentru ca sistemul a ramas acelasi, pe fondul absenteismului din viata publica a elitelor reale, adevarate, de valoare. Din dorinta de a nu fi murdarite sau din alte motive, acestea s-au eschivat de a intra in lupta sau de a se exprima mai activ, altfel decat in cercul restrans si uneori restrictiv al prietenilor, fratilor, colegilor sau cunostintelor. Unii si-au satisfacut setea de implinire in aceste grupuri, de voie, de nevoie, dovedindu-si poate astfel limitarile vocatiei lor de lideri.

A sosit timpul reconsiderarii pozitiilor de catre toti cei cu vocatie de lideri, formali sau informali. A sosit timpul maturizarii, al renuntarii la joaca, la lipsa de implicare, la lipsa de transparenta, discretie, interese meschine, de grup, de tip adolescentin. Este vital ca elitele acestui neam sa fie exemple de actiune, in beneficiul colectivitatii spirituale care este neamul romanesc. In fata libertatii de constiinta, orice legatura nefireasca, impusa, constransa, este anulata. Fiecare om este liber sa-si aleaga soarta, oricand. Putem ierta ce poate fi iertat. Doar cei care au adus tara in situatia asta nu pot fi iertati. Am trait 23 de ani de compromisuri in speranta ca bunul simt va corecta lucrurile. ESTE DESTUL. A sosit timpul gesturilor concrete, al deciziei pentru cei care cred ca pot face bine acestei tari. Este momentul regruparii si demonstrarii unei noi vointe, al increderii si curajului de a actiona. Sa asezam scara de valori in pozitia fireasca, cu varful in sus. Sa reasezam lucrurile in ordinea fireasca, naturala. Este firesc ca toti oamenii sa fim diferiti, este firesc ca toti sa avem aceleasi drepturi, este firesc ca toti sa avem posibilitatea sa beneficiem de aceste drepturi, este firesc ca fiecare om sa aiba dreptul de a alege cum sa-si traiasca viata, este firesc ca toti oamenii sa ne respectam intre noi, este firesc ca fiecare sa contribuim la evolutia societatii in conformitate cu capacitatea personala, este firesc ca unii sa ia decizii si altii sa le puna in practica. E nefiresc sa ia decizii cei care nu au demonstrat ca poseda capacitatea necesara pentru aceasta, nu e firesc sa ia decizii cei care tipa mai tare sau dau din coate mai tare, e nefiresc sa ia decizii cei care sunt imorali, infractori, incompetenti si needucati. La fel de nefiresc este sa accepti sa ia decizii in numele tau astfel de indivizi, sa accepti impostura, incompetenta, lipsa de educatie, imoralitatea, hotia si prostia.

Si totusi un dram de adevar exista in indemnul la prostie al binevoitorului meu sfatuitor nestiut: este momentul sa ne fixam asupra unei singure si adevarate idei in jurul careia sa se adunam si pentru care sa actionam. Sa incetam dezbaterile sterile si actiunile disparate si sa actionam unit. In aceasta criza actiunea unita este cheia de succes, altfel se aplica foarte riguros zicala „ Tara piere si baba se piaptana”. Este cunoscut faptul ca noi romanii suntem dezbinati, fiecare dintre noi se crede cel mai frumos si mai destept si gaseste foarte multe pete in soare ca motiv pentru a nu actiona. Sa amanam clasamentele pentru atunci cand vom repara ce am stricat in tara noastra si din care acum vrem sa plecam cu totii. Aceasta este ideea care trebuie sa ne uneasca, pentru care este necesar sa renuntam la ambitii personale si intelectualiste. O singura idee. O singura intrebare la care dand raspuns ne vine in mine si telul actiunii: CAT DE FRUMOASA AR PUTEA FI TARA NOASTRA? Gasind raspuns la aceasta intrebare vom sti si ce este de facut pentru recastigarea demnitatii noastre de romani in fata lumii. Cu totii stim ca tara noastra este cea mai frumoasa tara din lume, atunci de ce o lasam in paragina, de ce o parasim, de ce o abandonam prada jefuitorilor, poluarii, otravirii, spolierii, bataii de joc a ticalosilor de aici si de pe alte meleaguri?

De ce nu facem nimic? Nu suntem de acord ca tara noastra merita toata atentia noastra? Nu suntem de acord ca locuitorii celei mai frumoase tari din lume merita niste conducatori intelepti, curati, cinstiti si frumosi ca ea? Nu suntem de acord ca cea mai frumoasa tara din lume merita sa aiba cei mai frumosi locuitori din lume? Si atunci de ce nu facem nimic? Nu suntem de acord ca cea mai frumoasa si bogata tara din lume merita sa ramana la fel de frumoasa, sa nu fie desfigurata, otravita si murdarita? Nu suntem de acord ca tara noastra, cea mai frumoasa si mai bogata din lume, nu se poate apara singura, are nevoie de noi sa o aparam? Nu suntem de acord ca pentru ca tara noastra, cea mai frumoasa si mai bogata tara din lume, care ne-a dat totul pana acum, sa reziste in continuare la fel de frumoasa, are nevoie de noi sa o aparam, la fel cum au facut toti stramosii nostri? Daca suntem de acord, atunci hai sa facem ceva!

Sa ne gandim la tara noastra ca la o gradina din care culegi roadele pe care le semeni si pe care le ingrijesti. O gradina bine ingrijita da roade bogate, o gradina paraginita este plina de balarii. Tara noastra s-a umplut de balarii si trebuie ingrijita. Sa ne gasim gradinarii priceputi pentru a curata tara de balarii. Sa-i gasim, sa-i recunoastem si sa-i ajutam. E firesc ca cei mai buni sa fie recunoscuti si sprijiniti. E firesc ca infractorii sa fie pedepsiti. E firesc ca locuitorii unei tari sa-si apere tara si sa o ingrijeasca.

Cat de frumoasa ar putea fi tara noastra, Romania!

Gheorghe Liviu Balaban
23 iulie 2013

Tags: 

 • CAT DE FRUMOASA
 • peisaj
 • bogatii naturale
 • coruptie
Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.