• Bani
 • probleme
 • puterea
 • veverita
 • semne de primavara
 • acord
 • a fost distrusa o tara
 • viata ca o scena
 • Romania pe "roti dintate"
 • blocaje
 • ochi
 • dragoste
 • asigurat_neasigurat
 • cand iubesti
 • curaj
 • zidurile_barierele
 • te poti simti singur ...

CELE DOUA (SISTEME) SURORI GEMENE

CELE DOUA (SISTEME) SURORI GEMENE

CELE DOUA (SISTEME) SURORI GEMENE

„Legea este o bariera. Cateii se strecoara pe sub ea, leii o sar iar animalele de povara se opresc.”

Toti romanii suntem insetati de dreptate, asteptam sa se faca dreptate, sa vina cineva sa faca dreptate. Suntem „educati” sa nu ne facem singuri dreptate pentru ca exista „organe abilitate” sa faca dreptate. Noi, masa respectuoasa cu legile, nu suntem abilitati. Noi trebuie sa asteptam ca organele abilitate de lege sa ne faca dreptate. Fiind bine „educati”, in timp ce asteptam, observam cum in jurul nostru se petrec foarte multe lucruri care nu ar trebui sa se petreaca, ilegale, si care nu sunt pedepsite de nimeni. Pare ca organele abilitate de legi nu sunt interesate sa descopere si sa pedepseasca toate acele lucruri. Sau nu vor. Nu vor pentru ca au altceva de facut. Altceva stabilit de sefii lor. Observam cum sunt descoperite numai acele lucruri care nu ar trebui sa se petreaca ale caror consecinte privesc mai ales interesele sefilor „organelor abilitate de legi”.

Observam cum incet, incet „organele abilitate de legi” de fapt sunt abilitate sa fie in slujba numai a unora, nu a tuturora.. Noi toti ii platim ca sa apere numai interesele unora, ale sefilor de toate felurile. Ale celor care sunt sus, cu puterea si banii de partea lor. Si atunci stai si te intrebi care este diferenta intre sistemul legal si un sistem mafiot. Si unul si altul urmaresc atingerea intereselor numai unui grup restrans de oameni. Toate informatiile sunt folosite pentru a pastra si a creste puterea, averea, influenta unui grup restrans de indivizi. Secretul caracterizeaza si un tip de grupuri si pe celalalt.

Rezulta ca de fapt e o lupta pentru putere intre doua tipuri de grupuri de interese, doua sisteme, dintre care unul se considera legal pentru ca este constituit in baza unor legi date de el, legi care considera celelalte tipuri de grupuri inamice, ilegale. Cam asta este toata diferenta. Aceasta concluzie o putem trage. Oamenii obisnuiti, masele, prostimea, vulgul, alegatorii sunt cei care furnizeaza resursele pentru care se bat grupurile. Nu conteaza in ecuatie decat ca masa de manevra. La noi statul nu mai reprezinta toti cetatenii ci numai pe unii dintre ei, pe cei care „conteaza”. Interesele nationale cuprind numai interesele „puternicilor”.

Tara e o feuda a celor destul de abili in a specula naivitatea a unui numar mai mare de oameni decat ceilalti. Tot ce conteaza este capacitatea de a pacali cat mai multi oameni. Daca organele abilitate sunt ale lor, lucreaza pentru ei, nici nu se mai feresc prea mult de „opinia publica”. Chiar si hotii descoperiti pot fi puternici, pot ocupa functii mari si pot avea pretentia de a conduce turma de naivi. Hotul neprins, negustor cinstit. Cine sa-l prinda, alt hot, pus de el ca sef peste organele abilitate? Sau hotii din organele abilitate? In organele abilitate mai sunt si naivi care cred ca lucreaza pentru „popor”. Mai sunt si unii care se fac ca nu vad pentru a-si pastra painea. Si sunt si multi care fac parte din diferite grupuri de interese mai mari si mai mici, oameni de incredere ai celor legali sau ai celor ilegali.

Unde este limita dintre cele doua sisteme? Aceeiasi oameni fac parte cateodata din amandoua sistemele. De fapt putem vorbi de un sistem legal si un sistem ilegal de hotie. Sistemul legal are la dispozitie toate sistemele de putere ale statului pentru a-si realiza interesele. Cine mai are timp de naivii de alegatori? Daca este in interesul grupului din care fac parte atunci o declara de importanta nationala si angajeaza toate fortele nationale. Cine sa-i contrazica, sau se opuna in conditiile unei lipse de transparenta, unei secretomanii aproape complete. Ilegalii se feresc de legali, legalii de ilegali si impreuna de masa naiva. Fiecare vrea cate un oscior. Naivii astepta sa se faca dreptate, asteapta sa fie corect reprezentati, asteapta ca cineva sa se preocupe de nevoile lor, de nivelul lor de trai etc. Din punctul de vedere al hotilor legali pot sa astepte mult si bine.

E foarte important ca masa naiva sa-si achite taxele si impozitele pana la ultimul banut, ca hotii legali sa aiba ce fura. Ii platim ca sa ne fure. Nu e frumos? Ilegalii nu platesc niciodata nimic la stat, nici apa, nici curentul, nici impozitele dar statul trebuie sa le dea ajutoare ca sunt multi si nu au din ce trai, palatele si aurul costa o multime de bani. Unii naivi dupa o asteptare mai scurta sau mai lunga si dupa ce se conving de „cinstea” legalilor se vindeca de naivitate si trec la actiune, trec in tabara „ilegalilor”, se haiducesc. Pai daca toata lumea fura, ei de ce sa nu fure. Daca nimeni nu le ofera o sansa sa castige pe munca cinstita, ce ar trebui sa faca? De nevoie fura. Cu cat creste masa celor fara loc de munca, cu atat creste numarul celor care trec granita de partea celor ilegali. Si parca incepi sa dai dreptate „robin-huzilor” moderni priceputi la calculatoare care mai golesc din conturile hotilor legali. Nu sunt considerati cu gulere albe insa, dupa un timp, intra in contact cu oamenii de legatura intre cele doua sisteme, cotizeaza la sistemul legal de hotie si asa traiesc netulburati. Si daca esti un hot foarte bun, valoros, poti chiar sa ajungi in tabara hotilor legali, deputat sau senator, sau europarlamentar etc. Aici functioneaza „valoarea”. Numai cei mai buni urca pe scara puterii!! In acest fel este posibil ca masa naiva sa observe cum se petrec lucruri care nu ar trebui sa se petreaca si care nu sunt nepedepsite. Pana la urma toti sunt niste hoti. Si noi, restul, ce ar trebui sa facem? Sa stam cuminti la bariera si sa privim neputinciosi, amorfi si dezbinati cum nemernicii pun pe butuci tara, o vand pe bucati in dispretul nostru si al stramosilor nostri? Privim totul prin prisma jocului de alba-neagra? Cu iuteala de mana si nebagare de seama ne este furat totul.

Acceptam conditiile unui joc in care castiga cei mai ticalosi si ale carui reguli nu le cunosc decat ei. Acceptam sa jucam rolul fraierului intr-un joc in care ceilalti devin putrezi de bogati prostindu-ne pe fata. Ne dam acceptul, sperand ca vom capata si noi ceva, amagiti si de fiecare data inselati. E de mirare cat de compacta si consistenta este majoritatea noastra a celorlati, a celor neputinciosi, indiferent de studii, ocupatii, nivel intelectual. Manifestam o corectitudine, un fair play naiv in relatie cu acesti ticalosi. Consideram ca nu putem incalca regulile stabilite de comun acord si pe care ei le incalca cu nonsalanta din prima clipa, pentru ca altfel am fi si noi ca ei, nu-i asa? Si atunci acceptam si incercam sa ciupim si noi cate ceva, devenind partasi si legandu-ne singuri de maini si de picioare.

Ocupati cu ciupitul vedem cum tara dispare din fata ochilor nostri. Noi ramanem cu ciupitul, cu descurcatul. Dar ce vor face copii si nepotii nostri? Vor pleca toti in alte tari pentru ca noi suntem neputinciosi, lasi si naivi? Probabil asa vor face si ne vor lasa pe noi sa culegem roadele „intelepciunii” noastre. Sau poate ne mutam cu totii in alte tari?

Nemultumitului i se ia darul. Neputinciosului i se ia tara.

Liviu Balaban

Tags: 

 • CELE DOUA (SISTEME) SURORI GEMENE
Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.