• Bani
 • probleme
 • puterea
 • veverita
 • semne de primavara
 • acord
 • a fost distrusa o tara
 • viata ca o scena
 • Romania pe "roti dintate"
 • blocaje
 • ochi
 • dragoste
 • asigurat_neasigurat
 • cand iubesti
 • curaj
 • zidurile_barierele
 • te poti simti singur ...

Escadrila din cer – Locotenent – Comandor Gheorghe Banciulescu

Escadrila din cer – Locotenent – Comandor Gheorghe Banciulescu

S-a nascut pe 28 decembrie 1898, la Iasi. Tatal sau era ofiter de infanterie. A urmat cursurile Liceului Militar pentru fii de ofiteri din Iasi. In aceeasi institutie au mai invatat in alte perioade de timp si Henri Coanda, Andrei Popovici si Alexandru Papana. Apoi Scoala de Infanterie la Tecuci. La 19 ani era sublocotenent.

A participat la luptele de la Jiu, Namoloasa, Corbu si Marasesti. La Marasesti din plutonul lui au ramas in viata doar sase soldati.
In repetate randuri a incercat sa intre in randul celor ce zburau. A fost respins medical de tot atatea ori. Se pare ca tatal sau, ajuns acum maior, „a influentat” aceste rezultate aranjand ca sa fie respins. Nu dorea ca fiul sau sa urmeze o cariere deosebit de riscanta in acea perioada.

La sfarsitul Primului Razboi Mondial se inscrie la cursurile Scolii de Pilotaj de la Tecuci si obtine brevetul de pilot.

Participa la mai multe manifestari aviatice remarcandu-se prin pricepere si darzenie. Experienta sa creste prin antrenament sustinut de o pasiune mistuitoare pentru aviatie.

Cred ca ar trebui sa amintim ca discutam despre o perioada de pionierat a aviatiei. Se cauta in aceasta perioada deschiderea unor noi rute de zbor din ce in ce mai lungi si mai rapide. Ele erau in mare masura o consecinta a evolutiei avioanelor vremii dar si a spiritului de sacrificiu al personalului navigant. Cabinele erau nepresurizate sau chiar deschise. Aparatura de navigatie era la inceputurile ei si consta in cateva instrumente cum ar fi busola, cronometrul, altimetrul, indicatorul de viraj glisada, vitezometrul ...

In spiritul bunei colaborari Romania – Franta, pe 12 septembrie 1926, Gheorghe Banciulescu decoleaza putin dupa ora 5 dimineata de pe aeroportul Le Bourget de langa Paris. Pilota un avion modern al vremii, bimotor, POTEZ XXV. Se afla la bord impreuna cu mecanicul Ioan Stoica. Se dorea obtinerea unui nou record de viteza intre Franta si Romania. Zborul a decurs bine pana deasupra Muntilor Padurea Neagra cand avionul a intrat intr-o ceata periculoasa. Nu reuseste sa castige inaltime suficienta pentru a depasi acesti munti. Turistii din zona aud motoarele avionului , un zgomot puternic apoi linistea inspaimantatoare se instaleaza in ceata laptoasa. Cautand avionul, norocul lui Banciulescu este ca din acest grup facea parte un medic militar aflat in vacanta. Acesta reuseste sa-i opreasca hemoragia puternica. Din pacate mecanicul Stoica moare in drum spre spital. Pentru a-i salva viata lui Banciulescu, medicii sunt nevoiti sa ii amputeze un picior, iar la cateva zile si pe cel de al doilea care facuse cangrena. Ioan Stoica a fost inmormantat in cimitirul din Rymarov. Pe crucea de la capul sau statea scris „Aviatiker Stoica Ioan, 12 september 1926”.

Capitanul aviator Gheorghe Banciulescu, primeste ca o recunoastere a spiritului sau de sacrificiu in data de 22 octombrie 1926, de la Presedintele Republicii Franceza, prin brevetul 36.230, Ordinul Legiunea de Onoare in rang de cavaler. Era cel mai mare ordin francez, instituit la 1802 de Imparatul Napoleon Bonaparte aflat si acum in vigoare.

Perioada de convalescenta este continuata la Spitalul Brancovenesc din Bucuresti. Cand starea sanatatii ii permite Banciulescu reinvata mersul cu proteze la ambele picioare. La 6 luni de la accident, merge prin Bucuresti sprijinit in baston. Incearca sa conduca o masina cu proteze la picioare. Daca poate actiona pedalele masinii, de ce nu ar putea actiona si palonierul? Daca a reinvatat sa mearga nu poate reinvata si sa piloteze ? Zboara in dubla comanda prima data dupa accident cu prietenul sau Misu Pantazi pe aerodromul din Pipera. Nimeni in lume nu a mai facut asa ceva.

Primeste o misiune de reprezentare in Franta, unde merge impreuna cu familia.

Este de fata la aterizarea lui Charles Lindbergh dupa traversarea Atlanticului fara escala, in seara zilei de 21 mai 1927. Ii cunoaste pe Traian Vuia si pe Henri Coanda.

La intoarcerea in tara i se propune functia de Secretar General al Aeroclubului Romaniei.

Avand din ce in ce mai multa incredere in reflexele sale, capitanul Gheorghe Banciulescu va pilota pentru prima data in istoria mondiala a aviatiei un avion in simpla comanda avand proteze la ambele picioare.

Pe 13 septembrie 1933, la 20 de ani de la tragicul accident al lui Vlaicu, Banciulescu este cel care arunca flori din zbor la monumentul de la Banesti. Aterizeaza apoi langa monument. In acelasi an este avansat la gradul de Locotenent-Comandor.

Prin participarile sale la congresele Federatiei Aeronautice Internationale, cat si prin activitatea sa ca pilot, peste tot unde are ocazia de a zbura, Banciulescu face ca Romania sa fie bine cunoscuta pe plan international. Participa la mitinguri organizate in tara si in strainatate. Participa la deschiderea de noi rute de zbor.

In anul 1935 Banciulescu este selectat de Ministrul Aerului din Franta pentru functia de pilot intrunul din raidurile ce deschid noi rute de zbor in Africa. In 14 zile au fost efectuati peste 22 000 km. Fabrica de avioane Potez, pune la dispozitie cel mai modern tip de avion bimotor al vremii, monoplanul cu raza mare de actiune Potez-56. In acest raid Banciulescu se imbolnaveste de gripa tropicala, boala necrutatoare in acea perioada. Moare la Cairo, pe 12 aprilie 1935.

Este inmormantat la Cimitirul Bellu. A fost decorat cu „Virtutea aeronautica in grad de cavaler”, „ Steaua Romaniei in grad de cavaler”, „Coroana Romaniei” si altele.

Aerodromul de la Strejnic, de langa Ploiesti si Baza Aeriana de Transport Otopeni ii poarta astazi numele.

VA RAMANE IN ISTORIE CA PRIMUL OM CE A PILOTAT CU PROTEZE LA AMBELE PICIOARE. Acest lucru nu poate fi contestat de nimeni chiar daca unii incearca asta!

Toate cele bune! Sa auzim numai de bine!
Lt. C-dor (r) av. Nicolae Bolocan

Tags: 

 • escadrila din cer
 • Gheorghe Banciulescu
Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.