• Bani
 • probleme
 • puterea
 • veverita
 • semne de primavara
 • acord
 • a fost distrusa o tara
 • viata ca o scena
 • Romania pe "roti dintate"
 • blocaje
 • ochi
 • dragoste
 • asigurat_neasigurat
 • cand iubesti
 • curaj
 • zidurile_barierele
 • te poti simti singur ...

A FI SAU A AVEA

A FI SAU A AVEA

A FI SAU A AVEA

Prezentul fara viitor nu inseamna nimic. Sunt multi cei care au o credinta nestramutata, implacabila, in scopul pe care si l-au determinat pentru prezent si nu renunta la el sub nici o forma. De regula, scopul este de a avea cat mai multi bani, mai multi decat celalalt, sau de a avea cat mai mult. Multi intra in mormant cu credinta ca a meritat chiar daca poate au pierdut persoane dragi pe care nu au reusit sa le salveze cu oricat de multi bani au cheltuit, sau poate chiar ei mor bolnavi oricat de multi bani au, insensibili la suferinta, incapabili de intelegerea celor din jur, manati de lacomie. Scopul scuza toate mijloacele si toate consecintele. Nu conteaza raul provocat nevinovatilor. Paradigma puterii si banului impune nimicirea celor slabi, neajutorati, neputinciosi. Paradigma puterii si banului nu accepta compromisuri, slabiciune sau puncte de vedere diferite. Cine nu este cu noi este impotriva noastra. Cei „slabi” nu merita nimic. Slabi fiind considerati si cei care au alte puncte de vedere, alte principii de viata. Puterea datorata banilor este telul suprem al majoritatii acestor oameni, chiar daca e efemera, chiar daca dureaza numai si o clipa. Merita sa mori, cred ei, pentru ea. Merita orice tradare, orice compromis, orice umilinta, orice sacrificiu. Putini isi ating telul. Cei mai multi nu fac decat sa netezeasca calea acelora lasand in urma mult rau si prinsi intre cele doua lumi, incapabili sa renunte, sa se schimbe. Orgoliul nu ii lasa sa recunoasca adevarul. Nu vor sa recunoasca ca sunt slugile celor mai rai decat ei. Orgoliul de sluga care se identifica cu stapanul. Multi viseaza un asemenea destin si pentru copii lor.

Viitorul, pe care noi credem ca il cladim, este strans legat de viitorul tuturor celorlalti oameni. Unii, dintre cei cu multi bani, isi aroga dreptul de a decide destinele tuturor oamenilor, desi nimeni nu i-a ales. Desi se considera cei mai buni conducatori, nu fac decat sa provoace suferinta si distrugere. Se autonumesc cei mai inteligenti. Daca sunt atat de inteligenti si vor binele oamenilor, atunci de ce atat de multa lume o duce atat de prost? De ce exista atata suferinta? Pentru ce strang averile fabuloase? Ce sa faca cu ele? Cei mai bogati au atatia bani cat nu vor putea cheltui in sute de vieti. Dar ei au numai una. Toti avem numai cate o viata. Aici suntem egali. Inseamna ca nu stiu sa faca altceva in afara de a strange bani. Dar banii trebuie folositi in beneficiul oamenilor, nu numai pentru a face alti bani. Planeta are suficiente resurse pentru a asigura un trai decent tuturor oamenilor. Folosirea inteleapta si eficienta a resurselor este deficitara in acest moment, nu lipsa lor. Risipa resurselor este mult prea mare. Risipirea resurselor este crima impotriva umanitatii care ar trebui pedepsita foarte aspru. Un tip de resurse constituie si inteligenta, expertiza, priceperile etc. oamenilor. Realitatea este aceea ca societatea actuala risipeste mare parte din potentialul creativ existent. O multime de inventii zac nefolosite de frica pierderii locurilor de munca, de frica perderii veniturilor de catre cei angajati pe acele locuri de munca, de frica miscarilor sociale care ar aparea in urma acestor pierderi de locuri de munca si asa mai departe. Sau cel putin asa se declara. Exista hrana suficienta pe planeta noastra, atunci oare, nu ar fi mai bine sa asiguram un trai decent pentru toata lumea si sa folosim potentialul uman cu prioritate pentru a evolua, perfectionand sistemul social existent? Pe cel care se pricepe numai la maturat il folosim la maturat, pe cel care e bun la lansat rachete il folosim in industria spatiala. Recompensam excelenta dar respectam omul, viata. Este o insulta fara margini la adresa umanitatii sa cheltuim fonduri uriase pe cercetarea Planetei Marte, de exemplu, si in acelasi timp sute de mii de copii, potentiali oameni valorosi mor de foame si de sete in tari subdezvoltate. O dezvoltare anacronica, stramba, bolnava, pusa in opera de mintile bolnave care au ajuns sa conduca planeta. O selectie transparenta si corecta, o educatie axata pe valorile morale umaniste si folosirea omului potrivit la locul potrivit in conditiile accesului egal si intelept la resurse pentru toti oamenii planetei, asta ar trebui sa fie formula de succes a viitorului. Utopii comuniste? Aiureli idealiste? La ora actuala tot mai multi savanti si oameni de stiinta valorosi tin serii de prelegeri pe aceste teme in multe tari. Lipsa de informare nu tine timpul pe loc, nici informatia nu se substituie actiunii. Insa nu poate exista actiune potrivita fara o informare adecvata.

Da, dar cine renunta la privilegiile averilor fabuloase de dragul unor „maturatori”? De la inaltimea muntilor de bani te simti aproape de zei si te simti nemuritor si atotputernic. De ce sa cobori la nivelul tuturor celorlalti?

Liviu Balaban

Tags: 

 • A FI SAU A AVEA
Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.