• Bani
 • probleme
 • puterea
 • veverita
 • semne de primavara
 • acord
 • a fost distrusa o tara
 • viata ca o scena
 • Romania pe "roti dintate"
 • blocaje
 • ochi
 • dragoste
 • asigurat_neasigurat
 • cand iubesti
 • curaj
 • zidurile_barierele
 • te poti simti singur ...

La pescuit !

La pescuit !

La pescuit !

Intotdeauna am apreciat filozofia japoneza materializata prin arta de a trai, prin stilul de viata armonizat de tot ceea ce-i inconjoara, prin respectul reciproc om-natura. Si cred ca ei au reusit sa constientizeze foarte bine aceasta relatie, din moment ce traditiile lor in acest sens, se perinda de-a lungul vremii, dovedite fiind in multe secole prin cultura si arta. Iata de ce se face discticta aceasta civilizatie. Si nu degeaba. Ca exemplificare, va relatez un aspect recent vizualizat de mine pe micul ecran.
Un intelectual, ca toti intelectualii japonezi obsedati demunca lor, iesit de la serviciu, destul de solicitat psihic si poate si fizic, a refuzat ,,una mica'' cu baietii dupa program, incarcandu-si bateriile in alt mod.

A venit omul intr-un parc ce avea cateva bazine amenajate pentru pescuit. S-a descaltat si-a pus alaturi sacoul si cravata, a cerut o undita traditionala de stuf, niste momeala si...a inceput sa pescuiasca. Bineinteles ca a prins unul dupa altul ciortani si carasi, pe care neintarziat i-a eliberat. Dupa vre-o 2 ore, omul arata ca nou, satisfacut si plin de energie. Asta deoarece la pescuit n-ai timp sa te gandesti; ce ai maine de facut la birou, ce vrea seful de la tine si cand trebuie sa inmanezi raportul ala... Te concentrezi la pluta de deasupra apei si ce este oare, la capatul celalalt al firului ...

Extrapoland, ma gandesc ca intelectualii romani sa beneficieze de aceeasi sansa de refacere a ,,fortelor'' in marile noastre urbe. Cineva mai acid mi-a spus: ,,-Haida-de, care intelectuali ? Aia care se cred sau aia care se dau intlectuali?''
Nu domnule, nici unii nici altii... E valabil pentru toti cei care realizeaza coabitarea cu natura intr-un mod placut, eficient, pragmatic si altruist. Vor spune unii ca nu avem asemenea amenajari si de aceea ne lipseste vointa de relaxare in natura... Ne lipseste doar intelepciunea! Nu intru in detalii.

Stiu ca nu avem ape curate, populate cu peste, administrate constiincios ... Deocamdata sunt un focar de mizerie ce se perpetueaza zi de zi. Dar ma gandesc la generatiile urmatoare, poate ele vor fi mai constiincioase si mai pragmatice. Asta daca ne trezim la timp si-i invatam ce este natura si cata nevoie avem de ea. Oare ce mostenire lasam ? Oare mai apucam sa-i invatam pe nepotii nostri cum se pride un sorete, clean, caras, mreana, porcusor..? Nu ma ingrijoreaza trecerea anilor cat distrugerea continua si haotica a acestui mediu frumos si minunat.

Anticipez ca in curand, noua generatie se va satura de internet, pub-uri, pacanele, moda, manele si shoping. Trebuie si sigur vor reveni la cele lumesti, asta in primul rand din lipsa din ce in ce mai acuta a banilor si mai apoi ca rezultat al educatiei. Pe deasupra, mai cred si in forta Divina, care o sa ne directoneze catre calea cea buna. Vor spune unii ca visez frumos. Da,am dreptul macar sa visez...si sa sper.
Nu avem bugete pentru investitii in refacerea naturii, a ecologizarii paraielor, lacurilor, raurilor si baltilor. Nu-i nimic. Dar hai sa punem capat otravirii lor cu gunoaie si deseuri. Natura se reface, greu dar se reface. Sa-i mai dam o sansa sau mai bine spus: EA sa ne mai dea o sansa! Cineva spunea ca Terra nu are nevoie neaparat de omenire, pe cand invers...
Cred eu ca, vazandu-te pe un mal de apa curata, cu copaci neciuntiti, verdeata si aer proaspat, mintea va induce un flux pozitiv de energie organismului, ceea ce va stimula fericirea. O fericire sanatoasa, durabila, ieftina si la indemana oricui. E mult, e putin, asta apreciaza fiecare dupa nota sa de ,,itelectualitate''.
Si cum spuneam: hai la pescuit ca sa uitam de stres. Dar pestii, unde sunt pestii?

De fapt, aici doream sa ajung de la inceputul scrisorii, vorba lui nenea Iancu.

Propun un proiect de lege catre ministerul mediului, apelor, padurilor..etc., prin care posesorii de balti, lacuri, amenajari piscicole, sa-si faca ,, pomana'' si sa populeze apele teritoriale (rauri , balti, parauri, canale )cu puiet sau peste matur, astfel incat sa le dea viata si acestora. In functie de cifra de afacere, suprafata de apa, cantitati si calitati piscicole, specii si dimensiuni, se pot face niste normative care sa prevada cu ce contribuie fiecare, unde si cand. Bineinteles ca acest serviciu adus mediului poate sa fie scazut din cifra de impozitare astfel incat propietarul piscicultor sa fie si el stimulat de aceasta actiune. Iar nu in ultimul rand , asociatiile de pescari sportivi, sa sprijine si sa vegheze asupra bunei desfasurari a actiunilor , facandu-si datoria asa cum trebuie, nu doar sa intinda mana dupa bani pentru permise si autorizatii de pescuit.

Ehee! si daca este peste mult vor fi si pescari multi; tineri, maturi, batrani, femei, barbati, copii...vor prinde drag de locurile unde merg sa se destinda. Si cand vor vedea pe cineva ca incearca sa arunce gunoiul pe o margine de apa, sigur vor lua atitudine. De ce ? Pentu ca le pasa ! Pentru ca este locul lor unde isi gasesc linistea, destinderea, fericirea... Pentru ca s-au hotarat sa iubeasca natura prin simplul fapt ca merg la pescuit. O practica, un sport, un hobby care nu este costisitor.

Atunci o sa-i descoperim si pe adevaratii intelectuali ai plaiurilor mioritice cu mintea limpede, capabili si apti sa ia cele mai bune hotarari pentru bunul mers al treburilor. E simplu nu ?! Descult, contopit cu natura, cu undita-n mana, dirijand o rapsodie pe scena unui mal de garla.

IUBITI NATURA !

Bibilotul

Tags: 

 • pescuit
 • relaxare
Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.