• Bani
 • probleme
 • puterea
 • veverita
 • semne de primavara
 • acord
 • a fost distrusa o tara
 • viata ca o scena
 • Romania pe "roti dintate"
 • blocaje
 • ochi
 • dragoste
 • asigurat_neasigurat
 • cand iubesti
 • curaj
 • zidurile_barierele
 • te poti simti singur ...

Managementul in asigurari - Tipuri de manageri

Managementul in asigurari - Tipuri de manageri

Se spune in asigurari ca, atunci cand lucrurile nu functioneaza bine,” trebuie sa te intorci la lucrurile de baza”. Suntem in perioada de criza, care se reflecta si in activitatea din domeniul asigurarilor. Pentru ca lucrurile sa fie duse la bun sfarsit, respectiv indeplinirea target-elor asumate, in aceasta perioada, diferenta o face stilul de management al conducatorilor. Asa ca, astazi, propun sa ne reamintim, una dintre cele mai importante clasificari ale stilurilor de management. Evident, ca nu este singura, dar cu siguranta este cea mai potrivita, date fiind conditiile actuale.

Managerii sunt cei care detin rolul principal in dimensionarea performantelor realizate de catre echipele din subordine. Relatia dintre un manager si sistemul in care actioneaza, este un alt factor decisiv in realizarea obiectivelor propuse. Pe de o parte, managerul este acela care are contributia esentiala in crearea sistemului, iar pe de alta parte, eficienta activitatii managerului depinde foarte mult de calitatea sistemului in care actioneaza.

Literatura de specialitate contine clasificari ale stilurilor de management, care au in vedere diferite criterii sau puncte de vedere. Dintre acestea, astazi ne vom opri la 2 dintre ele: relatia dintre manager si subordonat si atitudinea fata de responsabilitate.

Din punct de vedere al relatiei dintre manager si subordonat se disting trei tipuri de manager:

1. Managerul autoritar – este acel manager care crede in organizare si care este preocupat de realizarea target-elor asumate. Din pacate, in acest stil de management regasim si caracteristici mai putin placute. Un astfel de manager va refuza orice sugestie din partea subalternilor, lucru care va declansa rezistenta neexprimata si apatia acestora. Managerul autoritar va reduce posibilitatea de perfectionare a subaltenilor sai, lucru care, coroborat cu celelalte caracteristici de mai sus, va face ca randamentul grupului sa scada in absenta managerului.

2. Managerul permisiv – este acel tip de manager care pune accentul pe organizare, dar in acelas timp, ii place sa coordoneze activitatea in mod spontan.Managerul permisiv va evita orice interventie in organizarea si functionarea echipelor coordonate.

3. Managerul democrat – este managerul care asigura participarea subalternilor in procesul de management si care reuseste sa realizare un mediu placut de lucru. Managerul democrat poate deveni confidentul subalternilor sai, lucru care face ca randamentul echipelor sa nu depinda de prezenta sau absenta sa.

Din punct de vedere al atitudinii fata de responsabilitate se disting tot trei tipuri de manageri:

1. Managerul repulsiv – este managerul care evita responsabilitatile, cel ce refuza promovarea in functii de management. Acest tip de manager se caracterizeaza prin respectul exagerat fata de independenta atat a subaltenilor, cat si a celorlalti manageri si va avea, intotdeauna, complexe de inferioritate si neincredere in sine.

2. Managerul indiferent – este tipul de manager cu reale sanse de succes. Desi manifesta o lipsa totala de interes fata de promovare in structura, acest manager se caracterizeaza prin ponderare, constiinciozitate si realism.

3. Managerul dominant – este tipul de manager care are, intodeauna , o parere foarte buna despre el. In cazul unui esec, ii va invinovatii pe altii, creind astfel un climat de tensiune si conflicte. Se caracterizeaza prin dorinta puternica de avansare, energie si dinamism. Va incerca, in orice situatie, impunerea parerii personale in luarea unei decizii. Din pacate, acest tip de manager are sanse mici de a se corecta sau perfectiona prin invatare.

Dupa trecere in revista a acestor tipuri de manageri, nu ramane decat, ca fiecare manager sa isi faca propria analiza. O analiza obiectiva, va evidentia, exact, ce tip de manager suntem in aceasta perioada si care sunt lucrurile pe care trebuie sa le imbunatatim pentru a ajunge la rezultatele dorite. Este o dovada de management profesionist, sa identifici, inainte de toate, lucrurile care trebuiesc schimbate sau imbunatatite la propria persoana, pentru a putea transmite catre subalterni deciziile corecte. Daca se realizeaza aceste lucruri, la care se adauga instrumentele de management, puse la dispozitia managerului de catre compania pe care o reprezinta, succesul in acest domeniu nu va intarzia sa apara.

Personal, prefer tipul de manager ce reuseste sa imbine toate aceste stiluri si odata cu experinta acumulata, prin practica, sa isi creeze propriul stil de management – MANAGERUL IDEAL.

Cele bune,
Gabriel Lupu

Tags: 

 • management
 • management in asigurari
 • asigurari
Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.