• Bani
 • probleme
 • puterea
 • veverita
 • semne de primavara
 • acord
 • a fost distrusa o tara
 • viata ca o scena
 • Romania pe "roti dintate"
 • blocaje
 • ochi
 • dragoste
 • asigurat_neasigurat
 • cand iubesti
 • curaj
 • zidurile_barierele
 • te poti simti singur ...

TARA E IN FLACARI

TARA E IN FLACARI

TARA E IN FLACARI

Purtam un razboi pe doua fronturi: intern si extern. Daca nu castigam razboiul intern, vom pierde sigur pe cel extern. Pompierii trebuie sa stinga focul din cetate, pentru a putea lupta din cetate impotriva dusmanilor externi. In acelasi timp, trebuie sa ne adunam fortele, sa vedem cine e valid de lupta, ce mijloace mai avem, cum le putem folosi. Trebuie sa strangem randurile pentru ceea ce va fi sa fie poate, batalia finala, decisiva.

Tara, cetatea mai are destule resurse pentru a castiga batalia, depinde acum de intelepciunea conducatorilor si de vitejia si loialitatea aparatorilor. Impreuna trebuie sa luptam pentru ca sa ne pastram viitorul copiilor nostri. Tradatorii trebuie scosi din joc si facuti sa plateasca. I-am suportat destul. Acum insa prioritatea este salvarea si intarirea tarii. Avem resurse, numai sa vrem. Sa vrem sa facem astfel incat tara sa ne apartina, sa apartina celor care vor sa aiba grija de ea. Sa nu mai fie scoasa la mezat, pe taraba, batjocorita si umilita pentru cativa gologani.

Cat de rau am ajuns, netrebnicii care conduc sa cerseasca cativa gologani pe bogatiile ei! Stapanii straini nu vor decat sa jefuiasca, sa lichideze, sa epuizeze. Munca pentru straini nu ne duce inainte, nu ne salveaza. Poate e bine astazi, dar maine va fi mai rau.

Avem tara noastra. Hai sa ne trezim si sa ne luam tara inapoi, prin munca, prin intelepciune, prin seriozitate, prin spunerea adevarului si incurajarea adevarului, fara patimi dar cu hotarare. Sa-i inlaturam pe piromanii tradatori si ticalosi. Sa aducem in fata oamenii cinstiti. Nu cu miracole de azi pe maine a fost construita tara, ci cu munca indarjita si cinstita. Avem nevoie de conducatori cinstiti, in primul rand. Avem nevoie sa rupem tacerea asupra hotiei, minciunilor si inselatoriilor. Noi toti avem nevoie sa-i cunoastem si pe cei cinstiti, pentru a-i alege sa ne conduca, si nu ma refer la alegeri electorale, si pe cei necinstiti pentru a-i indeparta si pedepsi. Noi toti avem nevoie sa spunem adevarul despre orice se intampla. Un hot va fura atata timp cat nu va fi descoperit si chiar va avea pretentia ca este cinstit. Noi toti trebuie sa spunem adevarul. Toti ii stim pe hoti. Daca le tinem partea, daca ii acoperim si nu spunem adevarul, ne va costa viitorul. Faptele trebuie cunoscute. Si faptele bune si faptele rele trebuie spuse lumii, oamenilor, tuturor. Adevarul trebuie spus in gura mare, cinstit, cu curaj. Acum puteti spune adevarul oricui, tuturor. Tacerea asupra adevarului ne distruge.

Noi romanii am fost in istorie de atatea ori pilde de curaj, vitejie si barbatie. Ne-am luptat fara teama pentru pamantul nostru cu oricine a vrut sa ni-l ia. Nu am soptit pe la colturi. Nu ne e frica de adevar. Va este frica de adevar? Oamenilor cinstiti nu le e frica de adevar. Noi cei multi, suntem cinstiti. Cinstea, seriozitatea si dorinta de a munci sunt armele noastre. Pamantul e al nostru si puterea de munca. Pe pamantul nostru, impreuna am dus si razboaie am si construit. Tot ce am vrut, am realizat. Avem puterea sa ne strangem iar, ca sa reconstruim tara si, de data aceasta, sa avem grija de ea. Acum putem sa facem o tara mai frumoasa, mai ingrijita.

Avem destui oameni cinstiti, curati si intelepti. Unirea face puterea, o stim si a demonstrat-o istoria. La ceasurile grele, de cumpana, de cotitura sentimentul de unire, de fratie face puterea. Dusmanii au vrut dintotdeauna sa ne desparta ca sa ne stapaneasca. Ne-au momit cu promisiuni, cu minciuni, cu treizeci de arginti si iata unde am ajuns, din rau in mai rau.

Hai sa ne uitam unii in ochii celorlalti, ca fratii, si sa trecem la treaba, la lupta, sa aparam si sa reconstruim cetatea. Sa lasam certurile fara rost. Dusmanul e pretutindeni, si in cetate si afara. A trecut de porti. Hai sa ne gasim conducatori luminati, cinstiti si intelepti, nu smecheri inraiti in hotii sau aparuti de niciunde. Hai sa ne uitam in jur sa vedem ce mai avem, sa strangem ce a mai ramas si sa folosim. Avem nevoie de toate resursele, nu mai avem nimic de dat, de risipit.

E timpul sa construim pentru a rezista. Nu mai avem timp!

Gheorghe Liviu Balaban

Tags: 

 • TARA E IN FLACARI
Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.