• Bani
 • probleme
 • puterea
 • veverita
 • semne de primavara
 • acord
 • a fost distrusa o tara
 • viata ca o scena
 • Romania pe "roti dintate"
 • blocaje
 • ochi
 • dragoste
 • asigurat_neasigurat
 • cand iubesti
 • curaj
 • zidurile_barierele
 • te poti simti singur ...

ZIUA EROILOR

ZIUA EROILOR

ZIUA EROILOR

„Neamul este etern prin Cultul Eroilor”
Nicolae Iorga

Dupa incheierea razboiului pentru intregire statala si eliberare nationala (1916-1919), pe intregul teritoriu al Romaniei se aflau ostasi romani inhumati, care cazusera la datorie.

Conducerea statului roman a emis Decretul-Lege nr.715, din 14 ianuarie 1919, prin care s-au expropriat terenurile unde erau ingropati ostasii morti in razboiul de intregire a neamului romanesc, amenajandu-se cimitire ale eroilor.

In baza Decretului nr. 4106, din 12 septembrie 1919, statul roman a adoptat masura infiintarii „Societatii Mormintelor Eroilor Cazuti in Razboi”, cu statut de persoana juridica, avand nobilele misiuni de a ingriji si pastra mormintele si operele comemorative de razboi realizate, a descoperi noi morminte ale ostasilor cazuti pentru patrie, a aduce imbunatatiri cimitirelor eroilor si a organiza ceremoniale religioase si militare la mormintele eroilor. Comitetul „Societatii Mormintele Eroilor Cazuti in Razboi” avea presedinte de onoare pe Regina Maria si presedinte executiv pe Episcopul de Caransebes, Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane din anul 1925, Miron Cristea

„Societatea Mormintele Eroilor Cazuti in Razboi” era condusa de Ministerul de Razboi (dupa demobilizarea armatei si trecerea ei la statutul de pace, la data de 1 aprilie 1921 s-a reinfiintat Ministerul Apararii Nationale) si de Biserica Ortodoxa Romana. Societatea si-a desfasurat activitatea sub aceasta denumire pana la data de 31 mai 1927, cand, in conformitate cu prevederile Legii asupra mormintelor de razboi din Romania, decretata cu nr. 1699, si-a schimbat denumirea in Societatea „Cultul Eroilor”. Aceasta lege a fost revazuta si completata, promulgandu-se la 27 iulie 1940, Legea Regimului Mormintelor si Operelor Comemorative de Razboi.

Guvernul Romaniei, prin Decretul – Lege nr. 1693, din 20 aprilie 1920, a aprobat propunerele Bisericii Ortodoxe Romane si ale Ministerului de Razboi pentru a se sarbatori in fiecare an Ziua Eroilor, in ziua cand se sarbatoreste Inaltarea Domnului Iisus Hristos la ceruri.

In virtutea acestor legi, in perioada interbelica, Societatea „Cultul Eroilor” a adunat in cimitirele definitive ale eroilor, osemintele a 200.000 de eroi romani si straini, care se aflau in morminte izolate sau grupuri de morminte razlete; a repatriat din si in strainatate ramasitele a peste 1.500 eroi, pe baza conventiilor stabilite; a construit 106 cimitire militare definitive si 14 mausolee; s-au asimilat mormintele de razboi si cele ale ostasilor si civililor cazuti in timp de pace in luptele pentru apararea granitelor, a ordinii publice si a sigurantei de stat.

Societatea „Cultul Eroilor” si-a schimbat denumirea, in anul 1940, in Asezamantul National „Regina Maria” pentru Cultul Eroilor, care a desfasurat activitati organizatorice si educative, sub conducerea Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Romane si a Ministerului de Razboi, pana la data de 29 mai 1948, cand acest organism a fost desfiintat (Decretul nr.48/1948 al Marii Adunari Nationale, din Republica Populara Romana).

M.S. Regina Maria, presedinte de onoare a Socitatii Mormitele Eroilor Cazuti in Razboi, Presedinte de onoare a societatii „Cultul Eroilor”ne-a lasat urmatoarele viersuri nemuritoare: Nu varsati lacrimi pe mormantul eroilor, /Ci mai curand slaviti-i prin cantece, /Asa, ca faima lor sa ramana un ecou, /Prin legenda veacurilor!

In perioada 1949-1975, activitatea de ingrijire a monumentelor si cimitirelor eroilor si de omagiere a eroilor s-a desfasurat de catre Ministerul Apararii Nationale, administratiile locale, cadre didactice din scoli si preoti din cadrul parohiilor.

Prin Decretul Consiliului de Stat nr. 117, din 1975, cu privire la regimul operelor comemorative de razboi si a cimitirelor eroilor, eroii patriei au fost omagiati pana in 1995, in fiecare an la data de 9 mai (Ziua independentei de stat a Romaniei si Ziua victoriei impotriva fascismului)..

Ministerul Apararii Nationale a aprobat initiativa unui grup de cadre active sa infiinteze, in anul 1990, Sectia pentru valorificarea traditiilor militare si a patrimoniului istoric-militar, carora s-a alaturat un grup de ofiteri in rezerva si retragere, impreuna infiintand in anul 1991, „Comitetul National pentru Restaurarea si Ingrijirea Monumentelor si Cimitirelor Eroilor”, care a primit personalitate juridica prin Hotararea Judecatoriei Sectorului 1 Bucuresti, nr. 664, din data de 19 noiembrie 1991.

De la infiintare, „Comitetul National pentru Restaurarea si Ingrijirea Monumentelor si Cimitirelor Eroilor” a preluat obiectivele si activitatile fostului Asezamant National „Regina Maria” pentru „Cultul Eroilor”. Comitetul a functionat sub patronajul Ministerului Apararii Nationale si al Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Romane. In toate judetele tarii s-au infiintat comitete judetene, municipale, orasenesti, comunale si satesti.

Raspunzand propunerii Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Romane, la data de 30 mai 1995, prin Legea nr. 48, Parlamentul Romaniei a proclamat sarbatorirea Zilei Eroilor in ziua care se sarbatoreste Inaltarea Domnului Iisus Hristos la Ceruri, revenindu-se dupa 75 de ani, la traditia faurita in perioada interbelica..
Cu prilejul celei de a treia Conferinte Nationale a „Comitetului National pentru Restaurarea si Ingrijirea Monumentelor si Cimitirelor Eroilor”, in ziua de 28 noiembrie 1997 s-a hotarat schimbarea denumirii Comitetului National in Asociatia Nationala „Cultul Eroilor”. De asemenea, s-a hotarat reluarea traditiei interbelice, de editare a Revistei „Romania Eroica”, care a devenit organul de presa al Asociatiei Nationale „Cultul Eroilor”.

La data de 20 octombrie 2004 s-a desfasurat cea de a V-a Conferinta Nationala a Asociatiei Nationale „Cultul Eroilor”, care a adoptat noul statut si a hotarat infiintarea la nivel central a Consiliului Director Central si a Consiliilor Directoare la sectoarele capitalei, la judete, municipii, orase si comune. In anul 2009, prevederile statutului au fost revazute, intre altele stabilindu-se infiintarea in municipii, orase si comune a Birourilor subfilialelor „Cultul Eroilor”.

Adunarea generala a Asociatiei Nationale Cultul Eroilor din 20 martie 2011 a aprobat propunerea Biroului Executiv Central de a se adauga in titulatura A.N.C.E. numele „Reginei Maria”. Aceasta propunere a fost avizata de Judecatoria Sectorului 1 Bucuresti in baza Hotararii nr. 42.407/299/211, transmisa si filialelor judetene. Si pe aceasta linie s-a revenit la traditia faurita in perioada interbelica.

Asociatia judeteana Prahova „Cultul Eroilor” s-a infiintat la data de 10 noiembrie 1993, reusind sa-si creeze subfiliale in toate orasele si in majoritatea comunelor, care impreuna cu reprezentantii administratiei de stat, cu cadrele militare active si in rezerva sau retragere, cu veterani de razboi, cu cadre didactice si preoti crestini, cu marea majoritate a locuitorilor Romaniei, cinstesc in fiecare an, memoria inaintasilor nostri.

In colegii nationale, licee, grupuri scolare si scoli gimnaziale isi desfasoara activitatea un mare numar de Cercuri „Cultul Eroilor”, care sunt conduse de Asociatiile „Cultul Eroilor”. Sarcinile Asociatiilor si ale Cercurilor „Cultul Eroilor” constau in participarea la ingrijirea monumentelor si a cimitirelor eroilor, participarea la ceremonialele militare si religioase organizate la aceste monumente, cu prilejul Zilei Eroilor si al altor sarbatori nationale, precum si organizarea si desfasurarea unor actiuni de cunoastere a eroismului strabunicilor si bunicilor nostri in luptele desfasurate impotriva interventionistilor straini pentru apararea gliei stramosesti.

Din initiativa Biroului Executiv al Asociatiei Naiionale „Cultul Eroilor”, filiala Prahova, se editeaza incepand din anul 2011 Revista „Prahova Eroica”. In paginile sale se omagiaza eroismul strabunicilor si bunicilor nostri prahoveni, faurit in luptele pentru apararea fiintei nationale a poporului roman si a gliei stramosesti.

Sarbatorindu-ne in calitate de crestini, cinstim cu respectul cuvenit, pe strabunicii, bunicii si parintii nostri, care nu si-au precupetit viata, pentru ca poporul roman de sorginte latina, sa dainuiasca in spatiul carpato-danubiano-pontic.

Eroii cazuti la datorie lumineaza puternic pamantul patriei. Stiuti sau nestiuti, biruitori sau infranti, anonimi sau ramasi in legenda, ei au intrat in constiinta noastra ca si limba, traditia sau frumusetile plaiurilor romanesti. Ei s-au aruncat in bratele mortii si continua sa traiasca printre noi.

Cu prilejul Zilei Eroilor si a Inaltarii la Ceruri a Fiului lui Dumnezeu, Iisus Hristos, ne inclinam fruntile, cu smerenie, in fata strabunilor care au faurit poporul roman si au aparat cu pretul vietii lor fruntariile tarii, in epoca veche, medie, moderna si contemporana. Participand la ceremonialul religios si militar, sub acordurile „Imnului Eroilor” sa depunem florile recunostintei si sa aprindem lumanari la mormintele eroilor nostri, iar dupa ce am ajuns acasa, sa ne conducem dupa pildele poetului Nichita Stanescu, in poezia:
Nu-l uitati!!
Nu-l uitati pe cel cazut in razboi,
Lasati-i din cand in cand un loc liber la masa
Ca si cum ar fi viu intre noi,
Ca si cum s-ar fi intors acasa.

Nu-l uitati pe cel cazut in razboi,
Strigati-l din cand in cand pe nume,
Ca si cum el ar fi viu printre noi
Si-atunci el va surade in lume.

col. (rtr.) Constantin CHIPER
presedintele Asociatiei „Cultul Eroilor” Prahova
vicepresedinte al Asociatiei Nationale „Cultul Eroilor” din Romania

Tags: 

 • ZIUA EROILOR
 • Cultul Eroilor
Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.